top of page

3 Tips voor een succesvolle liftmodernisatie


Een liftmonteur sleutelt aan de lift

Verrast worden is nooit leuk. Denk aan je keukenapparatuur. Als je erachter komt dat je nieuwe vaatwasser kapot is of dat je onlangs gekochte oven gerepareerd moet worden, is dat nooit goed nieuws, maar het is logisch om ze te repareren. Je hebt immers geïnvesteerd in de nieuwste technologieën (en ze zijn waarschijnlijk nog onder garantie).


Stel je nu hetzelfde scenario voor in een keuken met apparaten uit de jaren 1980 of 1990: de apparaten zien er waarschijnlijk oud uit, ze zijn zeker niet erg energiezuinig, ze zijn misschien niet de veiligste, en ze beschikken niet over de nieuwste slimme technologieën. Dus heeft het zin om ze te repareren? Waarschijnlijk niet. Het vinden van de juiste onderdelen kan al een uitdaging zijn, en de waarde van het repareren van de bestaande apparaten in plaats van ze te upgraden is praktisch nihil.


En toch zijn deze oude keukenapparaten vergelijkbaar met veel van de liften die vandaag de dag in bedrijf zijn. Ze werden geïnstalleerd in de jaren 80 en 90. Dit betekent dat wanneer deze liften defect raken, het misschien niet zo eenvoudig is om ze te repareren, en ze simpelweg herstellen voegt geen lange termijnwaarde toe aan je eigendom. In dit geval is een modernisering van de lift de meest logische keuze.


Maar waarom wachten tot er iets kapot gaat? Net zoals je je keukenapparatuur zou upgraden zodra ze verouderd zijn (zodat ze niet stoppen met werken vlak voordat je de vakantie van je familie organiseert), kunnen ook je liften preventief worden geüpgraded.

Door de modernisering van je apparatuur vooraf te plannen, zelfs als het over 5 jaar is, kun je onvoorspelbaarheid minimaliseren en vervelende verrassingen voorkomen voor jou, je huurders en de portemonnee van je gebouw.

 

In deze blog bekijken we 3 belangrijke tips om je op weg te helpen met het voorbereiden op de toekomst met een liftmodernisatie:

  1. Het identificeren van het juiste type liftupgrade voor het gebouw.

  2. Het selecteren van de beste toevoegingen voor je gebouw.

  3. Het bepalen van het optimale tijdstip om de modernisering van de lift te plannen.

 

Stap 1: Identificeer het juiste type liftmodernisatie

Er zijn twee belangrijke soorten modernisering beschikbaar:

  1. Gedeeltelijke modernisering

  2. Volledige vervanging


Gedeeltelijke modernisering

Bij gedeeltelijke modernisering worden de grootste problemen in je lift als eerste aangepakt. We kunnen individuele onderdelen upgraden of pakketten installeren die enkele belangrijke onderdelen vervangen, zoals de inrichting, de controller en de aandrijving. Je kunt je liftinvestering aanpassen aan de behoeften en financiële planning van het gebouw.

Er zit echter een addertje onder het gras bij gedeeltelijke modernisering. Ja, de levensduur van de lift wordt verlengd, maar veel onderdelen moeten later nog steeds worden bijgewerkt. Dit betekent dat het werk langer duurt, waardoor bewoners de indruk krijgen dat de lift 'altijd' wordt gerepareerd.


Volledige vervanging

Bij volledige vervanging wordt een geheel nieuwe lift in de bestaande schacht geïnstalleerd. Deze optie is het beste als je het interieur van de lift volledig wilt renoveren of ouderwetse deuren (zoals draai- of handmatige deuren) wilt vervangen door de nieuwste, voldoen aan de code-versies. Een complete Schindler vervangingsmodernisering biedt alle voordelen van een nieuwe lift en werkt binnen de beschikbare ruimte. Hiermee verhoog je de waarde van het gebouw en zien je huurders een duidelijke verbetering. Maar een volledige vervanging van de lift vergt wel meer tijd, meestal ongeveer 3-5 weken, en meer aanvankelijke financiering, in plaats van de kosten te spreiden over tijd. Beide oplossingen hebben duidelijke voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om het verschil te begrijpen om de beste optie voor je gebouw te kiezen.

 

Stap 2: Bepaal de specifieke behoeften

Wil je dat je nieuwe liftonderdelen voldoen aan de nieuwste codes en normen? Wil je de nieuwste sanitaire oplossingen aan je lift toevoegen? Wil je van je lift een infotainmentcentrum maken? Of heb je beter verkeersbeheer nodig? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen bij het bepalen van de opties die je wilt opnemen in je moderniseringsplan voor de lift.


Codes en normen

Als je lift erg oud is, is het misschien belangrijk om te overwegen aan welke codes en normen je systeem moet voldoen. Moet je ervoor zorgen dat de nieuwste toegankelijkheidscodes worden overwogen? Zo ja, dan is het belangrijk om te identificeren welke opties moeten worden geïnstalleerd bij de modernisering. Bijvoorbeeld, bij het moderniseren van de liftdeuren kan het opnemen van de nieuwste lichte gordijntechnologie helpen om kleinere obstakels te detecteren en aan de nieuwste normen te voldoen. Of als je je inrichting bijwerkt, helpt het opnemen van knoppen met een hoog contrast om aan de EN81-70 vereisten te voldoen.

Begrijpen van het algemene doel van de apparatuur stelt je in staat om de juiste liftverbeteringen toe te voegen tijdens je modernisering, in plaats van later een retrofit nodig te hebben.

 

Sanitaire oplossingen

Liften behoren tot de meest bezochte ruimtes in gebouwen, dus het is uiterst belangrijk om ze snel en gemakkelijk te kunnen reinigen en desinfecteren. Zo zijn er tegenwoordig al oplossingen die helpen bacteriën en virussen op liftoppervlakken te elimineren en verminderen de fysieke contacten die passagiers met de apparatuur moeten hebben. UV-lichten helpen de lucht en oppervlakken in de lift te desinfecteren. Sensor technologie en QR-codes kunnen nu worden gebruikt om een lift op te roepen, zonder dat je een knop hoeft in te drukken. Deze liftverbeteringen kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan je modernisering om passagiers veilig door je gebouw te laten bewegen.


Communicatieoplossingen

Een andere manier om je modernisering te verbeteren is door een nieuw communicatieplatform aan je lift toe te voegen. Er is bijvoorbeeld al software op de markt waarmee je je belangrijke informatie, promoties of nieuws delen met je huurders via de nieuwe schermen in je lift. Een extra voordeel is dat deze zichtbare verandering huurders op de hoogte stelt van de modernisering van je lift, zelfs als de rest van de lift er hetzelfde uitziet.

 

Verkeersbeheeroplossingen

Een van de beste manieren om het effect van een liftmodernisering in gebouwen met 3 of meer liften te maximaliseren, is door een bestemmingsdispatch-systeem te integreren. Deze technologie optimaliseert de prestaties van de lift om mensen efficiënter door je gebouw te verplaatsen. Met een bestemmingsdispatch-systeem, selecteren passagiers hun gewenste verdieping voordat ze de lift instappen en het systeem groepeert ze op bestemming. Dit elimineert onnodige stops, versnelt de reis en verlengt de levensduur van de lift. Bovendien brengt dit systeem andere voordelen met zich mee, zoals toegangscontrole en energie-efficiëntie om de waarde van je gebouw te verhogen.

 

Stap 3: Bepaal het beste moment voor de modernisering

De meeste liften zijn ouder dan 30 jaar, en de typische levenscyclus van een lift is 25-30 jaar. Factoren zoals het aantal ritten per dag of het verplaatsen van zware apparatuur kunnen echter van invloed zijn op hoe snel je apparatuur moet worden vervangen. En hoewel we meestal je apparatuur kunnen repareren, is er op een bepaald moment gewoon meer zin om te upgraden of te moderniseren. Dit zal helpen om de levensduur van de overgebleven onderdelen te verlengen.


Een liftmodernisering kan overweldigend lijken. Maar de eerste stap is eenvoudig: je hoeft alleen maar te identificeren of de behoeften van je lift of roltrap zijn veranderd, of dat er een probleem is met je apparatuur. Liftcomponenten, net als je keukenapparatuur, hebben een bepaalde levensduur. Daarom is het het beste om een moderniseringsplan voor je lift te ontwikkelen voordat je apparatuur het einde van zijn levensduur bereikt. Dit zorgt ervoor dat je de nodige financiering beschikbaar hebt en helpt om onnodige storingen te voorkomen.

We ontmoeten je graag om de huidige gezondheid van je apparatuur vast te stellen, een plan op te stellen voor de modernisering van je lift, of het nu morgen of over 5 jaar moet gebeuren, en een voorstel op te stellen dat aan je specifieke behoeften voldoet. Onze ervaring stelt ons in staat om vaardig de speciale vereisten en de unieke uitdagingen die een liftmodernisering met zich meebrengt, te begrijpen en aan te pakken.


Een liftupgrade kan de waarde van je eigendom verhogen, de energie-efficiëntie verbeteren, de nieuwste technologie introduceren en je helpen voldoen aan de nieuwste codes en normen. Dus laat je lift niet in het verleden achter.

Comments


bottom of page