top of page

Preventief versus reactief liftonderhoud

Liftonderhoud, ook wel bekend als "liftservice," is belangrijk voor liften in gebouwen zoals kantoren, appartementen en winkelcentra. In deze blog bespreken we de keuze tussen preventief en reactief onderhoud. Maar laten we eerst begrijpen wat liftonderhoud is en waarom het zo cruciaal is.


Liftonderhoud betekent dat we liften regelmatig nakijken, repareren en onderhouden. Het doel is om liften veilig en efficiënt te houden. Dit omvat inspecties en reparaties, afhankelijk van de liftstatus.


Liftonderhoud is essentieel voor de veiligheid van liftgebruikers. Het zorgt ervoor dat liften goed werken en problemen op tijd worden opgelost. Een goed onderhouden lift is betrouwbaar, verlaagt kosten en maakt gebruikers tevreden.


Twee lachende liftmonteurs


Preventief Lift Onderhoud

Wat is Preventief Onderhoud?

Liftonderhoud draait om twee belangrijke zaken: ervoor zorgen dat liften veilig zijn voor gebruik en dat ze soepel werken. Preventief onderhoud speelt hier een grote rol in. Waarom is het zo belangrijk?


Definitie van Preventief Onderhoud

Preventief onderhoud betekent eigenlijk dat je de lift regelmatig laat nakijken en repareren, zelfs als er op dat moment geen grote problemen zijn. Het is als een periodieke controle bij de dokter om te voorkomen dat je ziek wordt. Liftmonteurs komen op vaste tijden om de lift te inspecteren en eventuele problemen te repareren voordat ze groter worden.


Voordelen van Preventief Onderhoud

Het voordeel van preventief onderhoud is dat je problemen opspoort voordat ze echt lastig worden. Vergelijk het met een auto waarvan je de olie regelmatig ververst, zodat de motor soepel blijft draaien. Met preventief onderhoud kunnen liftproblemen worden opgelost voordat ze de lift stilleggen. Dit betekent dat de lift veiliger en betrouwbaarder is, wat iedereen die de lift gebruikt en het gebouw beheert ten goede komt.


Preventieve Onderhoudsmaatregelen

Laten we eens kijken naar de stappen die liftmonteurs nemen tijdens preventief onderhoud:

  • Smeren: Ze smeren de bewegende onderdelen om slijtage te voorkomen.

  • Inspectie van kabels: De liftkabels worden grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn en niet kunnen breken.

  • Elektronische systemen controleren: De elektronische systemen van de lift, zoals sensoren, besturingseenheden en communicatiesystemen, worden getest en gecontroleerd om zeker te zijn dat alles goed werkt.

  • Veiligheidstests: Er worden veiligheidstests uitgevoerd om te controleren of de lift voldoet aan de veiligheidsnormen en of de noodsystemen correct werken.

  • Vervangen van versleten onderdelen: Onderdelen die versleten zijn door normaal gebruik, zoals deurafdichtingen en remblokken, worden vervangen.

Dit is als een checklist om ervoor te zorgen dat de lift in goede staat blijft.


Bekijk hier De Voordelen van Regelmatig Lift Onderhoud


Frequentie van Preventief Onderhoud

Hoe vaak moet preventief onderhoud worden uitgevoerd? Dat hangt af van het type lift en hoe vaak deze wordt gebruikt. Je kan dit op twee manieren inplannen:

  • Op vaste tijden: Dit betekent dat preventief onderhoud wordt uitgevoerd op regelmatige tijdsintervallen, zoals maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks, ongeacht hoeveel de lift wordt gebruikt.

  • Op basis van het aantal ritten: In deze aanpak wordt preventief onderhoud uitgevoerd op basis van het aantal ritten dat de lift heeft gemaakt, ongeacht hoe lang het duurt sinds het laatste onderhoud.

Hoe vaak moet mijn lift onderhouden worden?


Reactief Lift Onderhoud

Wat is Reactief Onderhoud?

Reactief onderhoud is de aanpak waarbij je pas in actie komt wanneer er problemen of defecten optreden. Met andere woorden, je repareert de lift alleen wanneer dat strikt noodzakelijk is.


Nadelen van Reactief Onderhoud

Reactief onderhoud lijkt misschien op het eerste gezicht een kostenbesparende aanpak, maar het brengt serieuze nadelen met zich mee. Het kan leiden tot veiligheidsproblemen, omdat je pas ingrijpt na een storing. Dit kan de gebruikers in gevaar brengen. Ook kan het ongeplande stilstand veroorzaken, wat niet alleen ongemak veroorzaakt voor de gebruikers, maar ook extra kosten met zich meebrengt voor de beheerders.


Kosten van Reactief Onderhoud

Hoewel reactief onderhoud op korte termijn misschien financieel voordeliger lijkt, kunnen de kosten uiteindelijk behoorlijk oplopen. Het herstellen van een lift nadat deze defect is geraakt, omvat niet alleen reparatiekosten, maar ook extra uitgaven zoals het stilleggen van de lift, ongemak voor de gebruikers en mogelijke schade aan de lift zelf. Op de lange termijn kan reactief onderhoud dus duurder uitpakken dan preventief onderhoud.


Het Beste Onderhoudsmodel

In de wereld van liftonderhoud draait het om twee benaderingen: preventief en reactief onderhoud. Wat houden deze modellen in en welke is het beste? Laten we eens kijken.


Preventief versus reactief liftonderhoud: Welke te Kiezen?

Preventief Onderhoud:

Bij preventief onderhoud worden liften regelmatig gecontroleerd en gerepareerd voordat er grote problemen ontstaan. Dit voorkomt plotselinge storingen, maakt liften veiliger en zorgt ervoor dat ze soepel werken.


Reactief Onderhoud:

Reactief onderhoud betekent wachten tot er iets kapot gaat voordat je actie onderneemt. Het lijkt misschien kostenbesparend, maar het brengt risico's met zich mee, zoals onverwachte problemen en extra kosten.


Waar voor te kiezen?

De beste aanpak is meestal een mix van preventief en reactief liftonderhoud geen versus. Preventief onderhoud legt een goede basis en minimaliseert problemen. Reactief onderhoud kan nog steeds helpen als er onverwachte problemen optreden.


Door beide benaderingen te combineren, kun je kosten beheersen, de veiligheid verbeteren en problemen voorkomen. Dit zorgt voor tevreden liftgebruikers en lagere kosten op de lange termijn.


Afsluitende FAQ

Waarom is liftonderhoud belangrijk?

Liftonderhoud zorgt ervoor dat liften veilig en goed blijven werken, wat cruciaal is voor de gebruikersveiligheid en om problemen te voorkomen.


Wat doet preventief onderhoud voor veiligheid?

Preventief onderhoud lost mogelijke problemen op voordat ze groot worden. Dit voorkomt onverwachte storingen en houdt liften veilig.


Welke stappen worden genomen bij preventief onderhoud?

Preventief onderhoud omvat smeren van onderdelen, controleren van kabels, testen van elektronische systemen, veiligheidstests en vervangen van versleten onderdelen.


Waarom zijn elektronische systemen belangrijk?

Elektronische systemen, zoals sensoren, zijn essentieel voor de liftwerking. Controleren ervan is nodig voor veiligheid.


Wat kost reactief onderhoud?

Reactief onderhoud, waarbij problemen pas worden aangepakt als ze optreden, kan onverwachte dure reparaties veroorzaken.


Voordelen van preventief onderhoud?

Preventief onderhoud maakt liften betrouwbaarder, vermindert storingen en bespaart kosten.


Wat is het beste onderhoud: preventief of reactief?

In de meeste gevallen is een combinatie van beide het beste. Preventief voorkomt problemen, reactief pakt onverwachte aan.


Wat voor onderhoud is nodig voor druk gebruikte liften?

Liften met veel gebruik hebben vaker preventief onderhoud nodig om veiligheid en efficiëntie te garanderen.


Hoe herken je de behoefte aan preventief onderhoud?

Ongebruikelijke geluiden, vertragingen of storingen in de lift kunnen wijzen op de behoefte aan preventief onderhoud.


Hoe vind je een goed liftonderhoudsbedrijf?

Selecteer een professioneel bedrijf met goede referenties en een sterke reputatie voor betrouwbaar onderhoud van liften.

Commentaires


bottom of page