top of page

Veelvoorkomende problemen bij lift onderhoud en hoe ze te vermijden

Lift onderhoud is van vitaal belang voor de veiligheid, efficiëntie en levensduur van een liftinstallatie. Regelmatig en zorgvuldig onderhoud draagt bij om veelvoorkomende problemen te voorkomen en een optimale gebruikerstevredenheid. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende problemen bij lift onderhoud en hoe deze te vermijden.


Een getatoeerde arm die het zijpaneel van een lift aanraakt


Problemen bij lift onderhoud

  1. Slijtage van onderdelen: Onderdelen zoals deurrollen en liftgeleider voeringen zijn onderhevig aan slijtage door dagelijks gebruik. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn essentieel om slijtage tijdig te identificeren en te voorkomen dat dit leidt tot storingen en/of stilstand van de lift.

  2. Storingen in het elektrische systeem: Het complexe elektrische systeem van een lift kan verschillende (ver-)storingen veroorzaken, variërend van eenvoudige defecte lamp tot complexe problemen met de besturingslogica. Het doornemen van de storingslogboeken, door gekwalificeerd personeel, is cruciaal om de functionaliteit en veiligheid van de lift te waarborgen.

  3. Problemen met de deurmechanismen: Niet goed sluitende of openende deuren vormen een veiligheidsrisico en zijn een veelvoorkomend storingsbronnen. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de deurmechanismen correct functioneren en ongelukken worden voorkomen.

  4. Geluidsoverlast en trillingen: Overmatig geluid en trillingen tijdens het gebruik van de lift kunnen wijzen op onderliggende problemen, zoals slijtage van mechanische onderdelen. Identificatie en tijdige reparatie van de bron van het geluid zijn essentieel om verdere schade te voorkomen en de levensduur van de lift en de verschillende componenten te verlengen.

  5. Uitlijningsproblemen van de liftcabine: Correcte uitlijning van de liftcabine is essentieel voor het goed en veilig betreden van de liftcabine. Problemen met uitlijning kunnen leiden tot ongemak voor gebruikers en zelfs veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Regelmatig onderhoud en aanpassingen/verstellingen zijn cruciaal om de juiste afstelling te waarborgen.

 

Hoe veelvoorkomende problemen te vermijden

  1. Preventief onderhoudsplan: Stel een gedetailleerd plan op voor regelmatige controles en onderhoudswerkzaamheden. Identificeer en pak problemen vroegtijdig aan om kostbare reparaties te voorkomen.

  2. Regelmatige inspecties en monitoring: Voer systematische inspecties uit om beginnende problemen tijdig vast te stellen voordat deze (ver-) storingen gaan geven.  Maak gebruik van moderne technologieën voor real-time monitoring van de liftstatus.

  3. Modernisering en upgrades: Investeer tijdig in uw lift door moderne en innovatieve liftcomponenten toe te passen om de betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie te verbeteren. Moderne liften zijn vaak energiezuiniger en hebben minder frequent onderhoud nodig.


FAQ

Hoe vaak moet een lift geïnspecteerd worden om veelvoorkomende problemen te voorkomen?

De frequentie van liftinspecties kan variëren afhankelijk van de leeftijd van de lift, het gebruiksniveau, de toegepaste materialen en zaken zoals de omgevingsfactoren.  Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste één keer per jaar een volledige inspectie uit te voeren. Voor liften in gebouwen met een hoog liftgebruik, zoals commerciële panden of appartementsgebouwen, kan het nodig zijn om vaker inspecties uit te voeren. In overleg met de klant stemt VeboLift het aantal inspecties af, rekening houdende met de wet en regelgeving evenals de voorschriften van de fabrikant.

 

Welke onderdelen van een lift vereisen het meest frequent onderhoud?

Onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage door regelmatig gebruik, vragen met regelmaat geïnspecteerd te worden.  Denk hierbij aan liftdeuronderdelen, slofgeleidingen en de stalen draagkabels/draagbanden. Door dit tijdig te doen kunnen schades, verhoogde slijtage en onveilige situaties voorkomen worden. Laat uw installatie daarom tijdig door VeboLift onderhouden worden.

 

Waarin zou een onderhoudspartner zich kunnen onderscheiden van anderen?

Een onderhoudspartner heeft u nodig voor het onderhouden van uw liftinstallatie(s). Gezien de ontwikkeling van liftproducten is het wenselijk dat uw partner op de hoogte is van alle moderne technieken en systemen. Bij VeboLift bent u aan het juiste adres en zijn tevens trots op de persoonlijke ontwikkelingen van medewerkers van ons team en de gezamenlijke bewustwording van onze CO2 footprint. Alle afkomende componenten, van reparaties tot moderniseringen, komen terug op ons hoofdkantoor waar deze via onze milieustraat worden afgevoerd en/of hergebruikt.

 

Hoe beïnvloedt regelmatig onderhoud de veiligheid van een lift?

Regelmatig onderhoud speelt een cruciale rol in de veiligheid van een lift. Door consistente inspecties en het tijdig aanpakken van slijtage en andere problemen, worden potentiële risico's zoals versleten componenten, ongecontroleerde bewegingen, of niet werkende veiligheidscomponenten geminimaliseerd. Regelmatig onderhoud draagt bij aan de goede en juiste werking van de liftsystemen, volgens de veiligheidsrichtlijnen, waardoor de kans op ongevallen voor de gebruikers aanzienlijk wordt verkleind.

bottom of page