top of page

De invloed van weersomstandigheden op liften


Bliksem slaat in in een gebouw

Liften zijn enorm belangrijk in ons dagelijks leven, maar we staan er niet altijd bij stil hoe weersomstandigheden hun prestaties kunnen beïnvloeden. In deze blog bekijken we hoe verschillende weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, temperatuurvariaties en meer van invloed kunnen zijn op liften en hoe technologie en preventieve maatregelen kunnen helpen om deze impact te verminderen.


Weersomstandigheden en de invloed op liften

Extreem weer: regen, sneeuw, hagel, en stormen

Soms, als het weer erg slecht is, kan dit problemen veroorzaken voor liften. Denk aan hevige regen, sneeuwstormen, hagelbuien of krachtige wind tijdens een storm. Dit soort weer kan ervoor zorgen dat er water in de liftschachten en machinekamers komt, wat de lift kan laten haperen. Overstromingen kunnen zelfs belangrijke liftonderdelen beschadigen en gevaarlijk zijn voor mensen die de lift gebruiken.


Temperatuurveranderingen en hun effecten

Op het moment het heel koud of heel warm wordt, kunnen liften in de problemen komen. Bij lage temperaturen kunnen liftonderdelen bevriezen, zoals de rails of kabels, waardoor de lift vast kan komen te zitten. Bij hoge temperaturen kan de smering van de liftonderdelen verslechteren en kunnen elektrische onderdelen oververhit raken, wat storingen kan veroorzaken.


Luchtvochtigheid en condensatie

De luchtvochtigheid, of hoe vochtig de lucht is, kan ook invloed hebben op liften. Als het erg vochtig is, kan er waterdamp ontstaan in de liftschachten en machinekamers. Dit kan metalen onderdelen aantasten en elektrische problemen veroorzaken. Condensatie kan ook de veiligheidssystemen van de lift beschadigen, wat ervoor kan zorgen dat de lift minder betrouwbaar wordt.


Effecten van blikseminslagen op liftsystemen

Tot slot zullen we bespreken hoe blikseminslagen gevaarlijk kunnen zijn voor liftsystemen. Blikseminslagen kunnen de elektronica van liften beschadigen en zelfs brandgevaar veroorzaken.

 

Technologische maatregelen voor weersbestendigheid

Moderne liften worden aangepast om beter te werken in verschillende weersomstandigheden. Dit omvat het gebruik van slimme technologieën om het weer te detecteren en de lift aan te passen. Liftonderdelen worden ook gemaakt van materialen die bestand zijn tegen regen, sneeuw en vocht. Bovendien gebruiken ze voorspellingssoftware om te anticiperen op slecht weer en problemen te voorkomen. Deze technologieën maken liften duurzamer en betrouwbaarder, ongeacht het weer.

 

Gevolgen voor lifteigenaren en onderhoudsbedrijven

Extreme weersomstandigheden kunnen grote gevolgen hebben voor lifteigenaren en onderhoudsbedrijven. Deze effecten variëren van financiële lasten tot operationele uitdagingen.


Kosten van weer gerelateerde schade en reparaties

De kosten van weer gerelateerde schade en reparaties kunnen flink zijn voor lifteigenaren en onderhoudsbedrijven. Voorbeelden van kosten zijn onder andere:

 • Waterschade aan liftmechanismen door regenval, wat leidt tot corrosie van metalen onderdelen.

 • Structurele schade aan liften als gevolg van hevige windstoten tijdens stormen, wat kan leiden tot vervorming of breuk van liftcabines en mechanismen.

 • Elektrische schade aan liftbesturingssystemen als gevolg van blikseminslagen, wat kostbare reparaties en vervangingen vereist.

 • Vervanging van beschadigde liftonderdelen zoals deurmechanismen en kabels, die regelmatig worden aangetast door extreme weersomstandigheden.

Preventieve maatregelen voor het beschermen van liften

Om de impact van weersomstandigheden op liften te minimaliseren, nemen lifteigenaren en onderhoudsbedrijven preventieve maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • Regelmatige inspectie en onderhoud om slijtage of schade te identificeren en te verhelpen voordat deze ernstig wordt.

 • Toepassing van beschermende materialen en coatings op liftonderdelen en -systemen om ze weerbestendig te maken en corrosie te voorkomen.

 • Gebruik van geavanceerde monitoringssystemen die weersgerelateerde problemen vroegtijdig kunnen detecteren, zoals vochtigheidssensoren om condensvorming te signaleren.

 • Versterkte liftschachten en deuren die beter bestand zijn tegen extreme windstoten en andere weersinvloeden.

Impact op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van liften

De invloed van weersomstandigheden op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van liften kan aanzienlijk zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • Tijdelijke buitenbedrijfstelling van liften voor reparaties na weersgerelateerde schade, wat de toegankelijkheid van gebouwen kan beïnvloeden.

 • Vertragingen in gebouwen waar liften essentieel zijn voor verticaal transport, zoals ziekenhuizen of hoge kantoorgebouwen, wat de operationele efficiëntie kan verstoren.

 • Verhoogde onderhoudsinspanningen om liften in goede staat te houden, wat zowel tijd- als kostengerelateerde uitdagingen met zich meebrengt.

 • Potentiële veiligheidsrisico's als gevolg van onverwachte storingen of vertragingen in noodsituaties, wat de behoefte aan noodplanning benadrukt.

 

Voorbeeld

Tijdens een hevige zomerstorm ervoer een kantoorpand in de stad plotselinge stroomuitval. Terwijl medewerkers zich haastten om de trap te nemen, realiseerden ze zich dat de liften ook niet werkten. De bliksem had ingeslagen en het besturingssysteem van de liften beschadigd. Het onderhoudsteam moest snel ter plaatse komen om de nodige reparaties uit te voeren en de liften weer in bedrijf te stellen. De onverwachte weersomstandigheden hadden niet alleen de werkdag op kantoor verstoord, maar benadrukten ook het belang van regelmatig liftonderhoud en de implementatie van beschermende technologieën tegen bliksemschade.

 

Als u meer wilt weten over liftonderhoud en weersbestendigheid, of als u vragen heeft, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we zorgen voor veilige en goed functionerende liften, ongeacht het weer.

Comments


bottom of page